در حال بارگذاری ...
نگاهی گذرا به جشنواره های تئاتر استانی اردبیل

دوره بیست و یکم، جشنواره ای نه در حد استان

بیست و یکمین جشنواره تئاتر استانی اردبیل، یکی از دوره های ناموفق این رویداد نمایشی در استان اردبیل است. هر چند امیدواری‌ها به رونق تئاتر استان اردبیل اغلب به جشنواره بیست و دوم وعده داده می‌شد تا در سال‌های آینده این جشنواره با رونق مطلوب‌تری برگزار شود، اما بیانیه پایانی هیئت داوران بیست و یکمین جشنواره تئاتر اردبیل نیز در نوع خود تامل برانگیز بود.

به گزارش تئاتر اردبیل، پس از دریافت شیوه نامه برگزاری  بیست و پنجمین جشنواره سراسری تئاتر استان ها و اعلام فراخوان عمومی بیست و یکمین دوره جشنواره تئاتر استانی اردبیل توسط اداره کل فرهنگ و ارشاداسلامی استان اردبیل در خردادماه 92، گروههای نمایشی استان تا 31 شهریور فرصت داشتند تا تقاضاهای کتبی خود را به همراه فیلم اجراهای عمومی (در فاصله زمانی آبان 91 تا مهر92) به دبیرخانه جشنواره ارسال دارند.

هیئت بازبینی (ناصر رهنماآذر،  غفور ملکی و رحمان زمانی ) از بین یازده نمایش متقاضی حضور در بیست و یکمین دوره جشنواره تئاتر استانی، شامل نمایش های«دستمال سفید»  به کارگردانی حسین نوروز زاده، «کودکانه های من خداحافظ»کاری از سید رزاق صفوی، «بازی زندگی» به کارگردانی وحید حسن وند، «داخائو» کار مشترک سید اصغر سعادت و رضا بهشتی آتشگاه، «تخم بلدرچین» کاری از  اکرم حاج حسینی و «شمشیر شکسته» به کارگردانی حسن شیخ زاده از اردبیل، همچنین نمایشهای«مرگ در زمان مقر » کاری از سید سعید افخمی از نمین، «لانتانید ها» کاری از جابر فتحی از بیله سوار، «فرمان خاتون» به کارگردانی سلمان شفیعی از خلخال، «ماه بر ترک  اسب پیر»کار از غریب منوچهری از پارس آباد و «شب حادثه» به کارگردانی  علی محمد زاده از پارس آباد،  با اجرای  نمایش های«ماه بر ترک اسب پیر» کار غریب منوچهری از شهرستان پارس آباد مغان، «بازی زندگی»کار وحید حسنوند از اردبیل، «مرگ در زمان مقرر» کار سید سعید افخمی از شهرستان نمین، «شب حادثه» کار علی محمد زاده  از شهرستان پارس آباد مغان، «تخم بلدرچین» کار اکرم حاج حسینی و «داخائو» کار اصغر سعادت  از اردبیل در این دوره از جشنواره تئاتر استانی موافقت کردند  و این رویداد مهم نمایشی استان  روزهای هشتم و نهم مهرماه 92 در تالار اندیشه فرهنگسرای سوم خرداد و تالار شمس عطار اردبیلی مجتمع فرهنگی و هنری فدک با قضاوت و داوری ایوب آقاخانی، لادن مستوفی و مهدی لزیری برگزار شد. در مراسم اختتامیه هم بر اساس آرای هیئت داوران، نمایش«ماه بر ترک اسب پیر» کار غریب منوچهری از شهرستان پارس آباد مغان به عنوان نمایش منتخب استان جهت شرکت در جشنواره تئاتر منطقه ای کشور ( استان کهکیلویه و بویر احمد ) معرفی شد. هر چند امیدواری‌ها به رونق تئاتر استان اردبیل اغلب به جشنواره بیست و دوم وعده داده می‌شد تا در سال‌های آینده این جشنواره با رونق مطلوب‌تری برگزار شود، اما بیانیه پایانی هیئت داوران بیست و یکمین جشنواره تئاتر اردبیل نیز در نوع خود تامل برانگیز بود. به طوری که ایوب آقاخانی، نماینده هیئت داوران بارها در زمان خواندن بیانیه هیئت داوران از روند معیوب و ناقص تئاتر اردبیل و فضای سردی که در هنر نمایش اردبیل به چشم می‌خورد، اظهار تاسف کرده و از خود هنرمندان خواست تا بدون چشم‌داشت از توجه مسئولان در تولید آثار کیفی همت کنند، چرا که اردبیل از دیرباز به پرورش و معرفی استعدادهای ناب هنری در رشته تئاتر و نمایش معروف و مشهور است و آرزوی همه بازگشت هنر تئاتر اردبیل به جایگاه اصلی‌اش است.

در این مراسم ، لوح تقدیر و جایزه بخش آفیش و بروشور به حسین پناهی  طراح افیش و بروشور  نمایش «ماه بر ترک اسب پیر» اعطا گردید .در این بخش  همچنین  رقیه دادرس طراح بروشور نمایش«شب حادثه» هم مورد تقدیر قرار گرفت. لوح تقدیر و جایزه نقدی بخش موسیقی به  محمدرضا دهقان برای نمایش «شب حادثه» اعطا شد و غریب منوچهری برای طراحی لباس نمایش«شب حادثه»، جایزه بخش طراحی لباس را به خود اختصاص داد.

دیپلم افتخار و جایزه نقدی بخش بازیگری زن به پریسا صدایی آذر برای بازی در نمایش« بازی زندگی» اهدا گردید و عباس جاهد بخاطر بازی در نمایش«ما ه بر ترک اسب پیر» دیپلم افتخار و جایزه نقدی در بخش بازیگری مردرا از آن خود کرد.

دیپلم افتخار و جایزه نقدی کارگردانی  به غریب منوچهری برای  نمایش«ماه بر ترک اسب پیر» اعطا شد و وحید حسن وند برای کارگردانی نمایش«بازی زندگی» لوح سپاس گرفت. هیئت داوران در دو بخش طراحی صحنه و نمایش نامه نویسی هیچ اثری را شایسته انتخاب ندانست.

طبق اعلام هیئت داوران با لزوم دقت دوباره در مصادیق کیفی اثر، نمایش «ماه بر ترک اسب پیر» به عنوان نمایش برتر جشنواره انتخاب و به شرط بازبینی مجدد، برای حضور  در جشنواره تئاتر  منطقه ای به دفتر هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی معرفی شد. 

در این مراسم، از سید سعید افخمی نویسنده و کارگردان نمایش«‌مرگ در زمان مقرر» که برای اولین بار در تاریخ جشنواره ها ی تئاتر استانی اردبیل، ظرفیت های نمایشی شهرستان نمین را به نمایش گذاشت، با اهدای لوح سپاس و هدیه ویژه تجلیل شدحضور هنرمندان تئاتر  شهرستان نمین با نمایش«مرگ در زمان مقرر» در بخش جنبی از جمله نکات مثبت و قابل تامل در برگزاری این دوره از جشنواره تئاتر استانی بود. با این نمایش، هنرمندان تئاتر نمین هم توانمندی های نمایشی خود را بعد از برگزاری بیست دوره جشنواره تئاتر استانی در مرکز استان اردبیل به نمایش گذاشتند.

نمایش«ماه بر ترک اسب پیر» پس از بازبینی مجدد و اصلاح موارد اعلام شده توسط هیئت داوران، در بیست و پنجمین جشنواره تئاتر منطقه ای کشور که روزهای  دوم تا پنجم آبان ماه همین سال در شهر یاسوج  برگزار شد، به همراه 18اثر از استان های قم،تهران، همدان، مرکزی، گیلان، ایلام،  بوشهر، فارس، اصفهان و یزد به روی صحنه رفت.

سعیدنوریان/ شهریورماه 96

منبع: کتاب«جشنواره های تئاتر استانی و منطقه ای»نوشته سعید نوریان، انتشارت محقق اردبیلی، سال 1395




نظرات کاربران