در حال بارگذاری ...

بیانیۀ هیأت داوران هجدهمین جشنوارۀ تئاتر منطقه مغان

طفل نوپای تئاتر مغان در گذر سال‌ها افتان و خیزان راه خود گرفته و تبدیل به جوانی رشید و چهارشانه شده است و جشنواره‌ای که امروز هجده سالش تمام شده،‌ کم‌کم باید خود مولد شود و منجر به تولید هنرمند و آثار هنری فاخر و متون درجه‌یک گردد.

به گزارش تئاتر اردبیل، در بیانیه هیئت داوران هیجدهمین جشنواره تئاترمنطقه مغان آمده است:
منّت خدای را عز و جل که طاعتش موجب قربتست و به شکر اندرش مزید نعمت، هر نفسی که فرو می رود ممدّ حیاتست و چون بر می‌آید مفرّح ذات پس در هر نفسی دو نعمت موجودست و بر هر نعمتی شکری واجب.
از دست و زبان که برآید       کزعهدۀ شکرش به در آید
طفل نوپای تئاتر مغان در گذر سال‌ها افتان و خیزان راه خود گرفته و تبدیل به جوانی رشید و چهارشانه شده است و جشنواره‌ای که امروز هجده سالش تمام شده،‌ کم‌کم باید خود مولد شود و منجر به تولید هنرمند و آثار هنری فاخر و متون درجه‌یک گردد.
انگار همین دیروز یا پریروز بود که این طفل گریزپای پا به عرصه وجود گذاشت تا بهانه‌ای باشد برای گرد هم آمدن عاشقان تئاتر و رقابتی سالم جهت پیشبرد اهداف فرهنگی. آدم‌هایی که سنگ‌بنای این اتفاق مبارک را گذاشتند شاید حدس نمی‌زدند که شاهد برگزاری هجدهمین دوره‌اش باشند، ولی شد آنچه باید می‌شد و در حالیکه اکثر قریب به اتفاق جشنواره‌ها چون جنینی نارس سقط می‌شوند و در همان دوره‌های نخستین با نظر یک مدیر، رفتن فلان وزیر و آمدن بهمان وکیل به بایگانی تاریخ سپرده‌ می‌شوند اما شور و حال بچه‌های تئاتر پارس‌آباد و میل شدیدشان به بروز اتفاقات فرهنگی اینچنینی باعث شده که با دستانی خالی‌تر از دیروز به هر نحوی چراغ کم‌سوی این جشنواره را روشن نگه دارند تا روزی که جهان جای بهتری برای زیستن باشد و شرایط بهتر و با کیفیت بالاتری برای جوان رشید و سلحشور رقم بزنیم. 
جشنواره‌ای که یک روز با آهنگرها و صیادها و غریب‌ها و شهریارها پای به عرصه وجود نهاده بود امروز هم با نوآمدگانی پرشور به راه خود ادامه می‌دهد و آدم‌هایی شب‌ و روز بی‌کمترین چشم‌داشت مالی حال و هوای صحنه را پرشور و پرهیجان نگه داشته‌اند و صندلی‌هایی که از تماشاگران نجیب پر و خالی می‌شوند و تئاتری که آرام‌آرام تبدیل به عنصری ثابت در سبد فرهنگی خانواده‌ها می‌شود. چنین تلاش بی‌شائبه‌ای را ارج نهاده و مواردی را از سر دوستی و مهر و ارادت و جهت بهترشدن کیفیت اجراها و به هرزنرفتن تلاش‌های به‌کارگرفته شده توسط گروه‌های اجرایی به سمع و نظر دوستان می‌رسانیم:
۱. نخستین وظیفه یک کارگردان در تئاتر انتخاب متن خوب است و امکان ندارد بدون داشتن یک متن قوی با پشتوانه محتوایی غنی که در بردارندۀ دغدغه‌ها و مطالبات جامعه است به اجرایی عالی و تماشاگرپسند و در سطح بالایی از هنر برسند. متن خوب زیربنای یک نمایش محسوب شده و هرچقدر این زیربنا محکم باشد تلاش‌های بعدی برای ساختن یک اثر هنری می‌تواند به بار بنشیند. 
۲. پیشنهاد می‌شود در تولید آثار نمایشی بیش‌ازپیش از ظرفیت‌های بومی و فرهنگی غنی مردمان این سرزمین استفاده شود. در اغلب آثار به اجرا درآمده تناسب روشن میان آنچه در صحنه اتفاق می‌افتاد و نیاز روحی و روانی و معنوی مخاطبان احساس نمی‌شود. 
۳. تولید متون درجه اول بومی باید به‌عنوان یک سیاست بلندمدت در دستور کار متولیان فرهنگی قرار گرفته و در سال‌های آتی شاهد به صحنه رفتن نمایش‌هایی باشیم که حاصل قلم نویسندگان بومی استان است. 
۴. یکی از وظایف ابتدایی کارگردان در دنیای نمایش تحلیل صحیح متن، اتفاقات و شخصیت‌های نمایشنامه است که امیدواریم تحلیل نمایشنامه به‌عنوان نخستین مرحلۀ تولید نمایش جایگاه اصولی و اساسی خود را پیدا کند. 
۵. ضعف شدید برخی نمایش‌ها و بازیگران لزوم توجه جدی به مقولۀ آموزش را یادآور می‌شود. پیشنهاد می‌شود به منظور ارتقاء سطح دانش هنرمندان کارگاه‌های آموزش بازیگری، کارگردانی و نمایشنامه‌نویسی در برنامه‌های آتی تئاتر شهرستان پیش‌بینی گردد. 
۶. یک نگاه کلی به نمایش‌های اجراشده اهتمام ویژۀ کارگردانان به امر طراحی صحنه، آفیش و بروشور مشاهده گردید. ضمن ارج‌نهادن به این امر پیشنهاد می‌شود که کارگردانان محترم به سایر عناصر تشکیل‌دهندۀ یک نمایش هم نگاه جدی و آکادمیک داشته باشند. 
۷. آرای هیأت داوران برآیند نظرات و نگاه این گروه می‌باشد و مبنای آن هم اجراهای مشاهده‌شده بر صحنۀ تئاتر در طول جشنواره است و بدیهی است که باهرگونه تغییر در ترکیب هیأت داوران می‌توان شاهد نتایجی کاملا متفاوت بود و نمی‌توان این گزینش‌ها را مطلق تلقی کرد. 
۸. بیشترین تضارب آرا در بخش بازیگری صورت گرفت و در بخش بازیگری مرد هیأت داوران از میان شش نمایشِ به‌روی‌صحنه‌رفته هشت بازیگر را نامزد کرده و سپس بعد از بحث و گفتگو نامزدها را به پنج نفر تقلیل داده و در پایان با اعمال امتیازات به تک‌تک نامزدها، ترتیب برگزیده‌ها را مشخص کرد. 
در بخش بازیگری زن هم تعداد نامزدهای اولیه پنج نفر بود که بعد از شنیدن نظرات اعضای هیأت داوری دو نفر حذف و سیستم امتیازدهی بین سه‌نفر اعمال گردید تا ترتیب انتخاب مشخص شود.
 
۹. در پایان، ضمن خسته نباشید به دبیرخانه جشنواره پیشنهاد می‌شود از همین فردای اختتامیه برای دورۀ بعدی برنامه‌ریزی صورت گیرد تا به‌لطف خداوند منان جهشی آشکار را در دورۀ بعدی نسبت به این دوره و دوره‌های قبلی شاهد باشیم. 
هیأت داوران هجدهمین دوره جشنوارۀ تئاتر منطقه‌ مغان
ابراهیم علیزاده - اکبر محمدی - باب‌اله عزیزپور - حمید رستمی




نظرات کاربران