در حال بارگذاری ...
نگاهی گذرا به جشنواره های تئاتر استانی اردبیل

جشنواره بیست و سوم و حذف مرحله منطقه ای

نرمندان و گروههای نمایشی استان اردبیل شاهد انتشار فراخوان بیست و سومین دوره جشنواره استانی اردبیل در اولین روز از شهریورماه این سال بودند. اگرچه خود برگزاری این رویداد مهم نمایشی استان آن هم در سالی که وزارت فرهنگ و ارشاداسلامی آن را سال شکوفایی تئاتر نامگذاری کرده بود در هاله ای از ابهام بود، اداره کل فرهنگ و ارشاداسلامی استان اردبیل،گروههای نمایشی و هنرمندان تئاتر استان را به چالشی جدی برای حضور در تنها رویداد نمایشی استان فراخواند.

بیست و سومین دوره جشنواره تئاتر استانی اردبیل بر اساس سیاست های جدید اداره کل هنرهای نمایش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که در اسفندماه سال 93 به ادارات کل فرهنگ وارشاداسلامی استان ها ابلاغ شده بود، در حالی در اردبیل برگزار شد که حذف مرحله منطقه ای در برگزاری جشنواره های استانی سال 94 و راه یابی مستقیم گرووهای نمایشی برتر استان ها به جشنواره بین المللی تئاتر فجر از مهمترین ویژگی ها و وجه تمایز این دوره با دوره های قبلی بود.

در حالیکه فراخوان بیست و هفتمین دوره جشنواره های تئاتر استان های کشور در دیگر استان ها از اردیبهشت ماه 94 منتشر شده بود، هنرمندان و گروههای نمایشی استان اردبیل شاهد انتشار فراخوان بیست و سومین دوره جشنواره  استانی اردبیل در اولین روز از شهریورماه این سال بودند. اگرچه خود برگزاری این رویداد مهم نمایشی استان آن هم در سالی که وزارت فرهنگ و ارشاداسلامی آن را سال شکوفایی تئاتر نامگذاری کرده بود در هاله ای از ابهام بود و متولیان امر با توجیه عدم تخصیص اعتبارات لازم، زمینه را برای برگزار نشدن آن فراهم کرده بودند، انتشار دیر هنگام فراخوان جشنواره، گروههای نمایشی و هنرمندان تئاتر استان را به چالشی جدی برای حضور در تنها رویداد نمایشی استان فراخواند. گروههای نمایشی متقاضی شرکت در این جشنواره تا بیست و پنجم شهریورماه 94 فرصت داشتند تا تمایل خود را برای حضور در جشنواره به همراه مدارک درخواستی به دبیرخانه جشنواره ارسال دارند. انسجام و وفاق ملی در مسیر همدلی و همزبانی، ارزشها و دستاوردهای انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، بهره گیری از مفاهیم و جلوه های فرهنگ  تاریخ و ادبیات غنی ایرانی  اسلامی، توجه به تئاتر ایرانی در جهت توسعه فرهنگی، نگاه کاوشگرانه و مدبرانه به جامعه، مسائل اجتماعی و اخلاق مدنی، اندیشه ورزی و ارتقاء ذائقة فرهنگی و هنری جامعه از طریق هنر شریف تئاتر، اهمیت دادن به روابط بینا فرهنگی و بهره گیری از زمینه های بومی، توجه به مفاهیم و ارزشهای والای فراگیر، جهانی و مشترک انسانی و نفی خشونت، کشتار، تروریسم و جنگ طلبی و کوشش برای صلح جهانی از مهممترین محورهای فراخوان این دوره از جشنواره تئاتر استانی بود. پس از انقضای مهلت ارسال آثار،  نمایش های «ایوانف2» نوشته و کار رامین پرواز، «آخرین نامه»نوشته مهرداد کوروش نیا به کارگردانی حسین پورقلی، «گهواره ای پر از آوار» نوشته وکار شاهین رمضانپور، «پریشانی سوار بر باد تا بیکرانه ها» نوشته رضا آشفته  به کارگردانی حسن سعیدی، «هپروت یک مرد تنها در جاده مه آلود» نوشته رضا آشفته به کارگردانی حسین نصیری  « سیاه و سفید» نوشته حسین پاکدل به کارگردانی تقی چایچی، «بدریه مادری» نوشته قاسم لطفی خواجه پاشا به کارگردانی سمیه معمری، «هروقت عطسه می کنی جلوی دهنتو بگیر» نوشته فریدون ولایی به کارگردانی علی محمدزاده و غریب منوچهری، «دوره گرد » نوشته حمیدرضاصفار و کار وحیدحسنوند، «سارای» نوشته و کار سعیدفرقانی، «آخرین نامه» نوشته مهرداد کورش نیا وکارسیدرضی محمودی، «تکه های دلتنگی» نوشته محمدباقرنباتی مقدم و کار یوسف جاوید، «با هزار درنای سفید پرواز می کنم» نوشته محمد باقر نباتی مقدم به کارگردانی حسن شیخ زاده و «واپسین شب آوریل» نوشته و کار سعید افخمی متقاضی حضور  در جشنواره بودند که مورد بازبینی هیئت  انتخاب (مجیدواحدیزاده، رضا بهشتی و محمدتقی اسماعیلی ) قرار گرفتند  و نهایتا" از بین این آثار، شش  نمایش برای اجرا در جشنواره انتخاب شد.

به گزارش تئاتر اردبیل، بیست و سومین دوره جشنواره ی تئاتر استانی اردبییل روزهای هشتم و نهم مهرماه سال 94 با اجرای نمایش های«واپسین شب آوریل» از شهرستان نمین، «باهزار درنای سفید پرواز می کنم »، «ایوانف2»  و«تکه های دلتنگی» از اردبیل، «سارای» از مشگین شهر و «هروقت عطسه می کنی، جلوی دهنتو بگیر» از پارس آباد به قضاوت و داوری دکتر ایرج محرمی و یعقوب صدیق جمالی (از تبریز) و علی حسن زاده (از اردبیل) در پلاتوی استاد نجفلو و تالار شمس عطار اردبیلی مجتمع فرهنگی و هنری فدک اردبیل  برگزار شد.

 در مراسم اختتامیه این جشنواره که همزمان با عید سعید غدیر  و در دهمین روز از مهرماه 94 در تالار شمس عطار اردبیلی مجتمع فرهنگی و هنری فدک اردبیل با حضور مسئولین  استان و جمع کثیری از هنرمندان پیشکسوتان و گروههای نمایشی استان برگزار شد، هیئت

از علی محمدزاده طراح بروشور نمایش«هر وقت عطسه می‌کنی جلوی دهنتو بگیر» از پارس‌آباد و رامین فرزانه طراح نور نمایش « ایوانف 2 از اردبیل تجلیل کرد.

هیئت داوران لوح تقدیر و جایزه نقدی  بخش گریم را نیز به کامبـــــیز بهرامی چهره پرداز نمایش« ایوانوف 2» از اردبیل اعطا کرد. در بخش طراحی لباس نیز، هیئت داوران، لوح سپاس و هدیه نقدی جشنواره را به سکینه محمدی طراح نمایش «سارای» از مشگین‌شهر و یلدا فخرذاکری طراح لباس« با هزار درنای سفید پرواز می‌کنم» از اردبیل اهدا کرد.

در بخش موسیقی با قدردانی از عاشیق ایرج ازغندی بخاطر همراهی با  نمایش«سارای»، جایزه این بخش به گروه موسیقی نمایش «سارای» (امین کلخورانی، حسین شاهمرادی، ایرج ازغندی، فرید دادوند و محمد فرقانی) از مشگین‌شهر اهدا گردید.

در بخش طراحی صحنه نیز هیئت داوران با تقدیر از حسن شیخ زاده طراح صحنه نمایش«با هزار درنای سفید پرواز می‌کنم»از اردبیل، جایزه این بخش را  به غریب منوچهری طراح صحنه نمایش «هر وقت عطسه می‌کنی جلوی دهنتو بگیر» از پارس‌آباد اعطاء کرد.

هیئت داوران در بخش بازیگری زن از خاطره اکبرزاده بازیگر خردسال نمایش«با هزاردرنای سفید پرواز می‌کنم» از اردبیل تقدیرکرد و لیلی نظری بخاطر بازی در نمایش«تکه‌های دلتنگی» از اردبیل، دیپلم افتخار و لوح سپاس رتبه اول را به خود اختصاص داد و نسرین هوشیار برای نمایش «هر وقت عطسه می‌کنی جلوی دهنتو بگیر» از پارس‌آباد،  جایزه رتبه دوم بخش بازیگری زن رادریافت کرد. جایزه سوم این بخش نیز به صورت مشترک به اسما علیزاده بازیگر نمایش«واپسین شب آوریل» از نمین و شبنم حیدری بازیگر نمایش«سارای»از مشگین‌شهر اهدا شد.

در بخش بازیگری مرد از بازیگر پیشکسوت محمدرضا فاتحی برای حضور در نمایش«واپسین شب آوریل» از نمین و رضا تکلوی بازیگر خردسال نمایش«تکه‌های دلتنگی» از اردبیل تقدیر شد. در این بخش فرهاد طوفان برای بازی در نمایش «تکه‌های دلتنگی» از اردبیل و هومن روحی برای نمایش «هر وقت عطسه می‌کنی جلوی دهنتو بگیر» از پارس آباد مشترکا" به عنوان برترین بازیگران جشنواره انتخاب و دیپلم افتخار جشنواره را به خود اختصاص دادند. رامین رنجبر بخاطر بازی در نمایش« ایوانف2» از اردبیل، پرویز جهانگیری برای بازی در نمایش«واپسین شب آوریل» از نمین و سعید فرقانی برای نمایش «سارای» از مشکین‌شهر به عنوان رتبه‌های دوم و سوم بخش بازیگری مرد معرفی شدند.

هیئت داوران دیپلم افتخار و جایزه رتبه  اول نمایشنامه‌نویسی را به محمدباقر نباتی مقدم نویسنده نمایش «تکه‌های دلتنگی» از اردبیل اهدا کرد. همچنین هیئت داوران با قدردانی از سعید فرقانی نویسنده  متن نمایش «سارای» از مشگین‌شهر، جایزه رتبه دوم این بخش ر ابه سعید افخمی نویسنده نمایش «واپسین شب آوریل» از نمین و جایزه رتبه سوم نمایشنامه نویسی را نیز به فریدون ولایی نویسنده نمایش «هر وقت عطسه می‌کنی جلوی دهنتو بگیر» از پارس‌آباد اهداکرد.

در بخش کارگردانی یوسف جاوید برای کارگردانی نمایش « تکه‌های دلتنگی» از اردبیل دیپلم افتخار گرفت، علی محمدزاده و غریب منوچهری برای کارگردانی نمایش«هر وقت عطسه می‌کنی جلوی دهنتو بگیر» از پارس آباد و سعید افخمی بخاطر کارگردانی نمایش« واپسین شب آوریل» از نمین رتبه های دوم و سوم را به خود اختصاص دادند.

در آیین اختتامیه و بر اساس آرای هیئت داوران، نمایش های «تکه‌های دلتنگی» به کارگردانی یوسف جاوید از اردبیل و «هر وقت عطسه می‌کنی جلوی دهنتو بگیر» به کارگردانی علی محمدزاده و غریب منوچهری از پارس‌آباد به عنوان نمایش های برتر به دبیر خانه سی و چهارمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر معرفی شدند.

سعیدنوریان/ شهریورماه 96

منبع: کتاب«جشنواره های تئاتر استانی و منطقه ای»نوشته سعید نوریان، انتشارت محقق اردبیلی، سال 1395




نظرات کاربران